2012. február 23., csütörtök

Vizualitás III. megfigyelőképesség: kiegészítés

A vizuális intelligencia mérésére irányuló előzőleg bemutatott feladatokban, formailag egyforma, de nem egybevágó alakzatokat, illetve részleteiben eltérő alakzatokat kell megkülönböztetni. Az ingyenes on-line és a pszichológusok által felvett papíralapú intelligencia tesztekben egyaránt gyakori feladattípus, amikor  "szétvágott" alakzatot kell összeilleszteni. Egészen pontosan, meg kell keresni az alakilag összeillő párokat, az alábbi animációnak megfelelően.







Ezeknél a feladatoknál, mint a vizuális intelligenciát vizsgáló többi tesztnél a megfigyelőképesség a  rövidtávú memória és a koncentráció a legfontosabb.

Sokszor segíthet a logikus gondolkodás is, mivel vannak olyan alakzatok, ahol egy kicsit alaposabb megfigyelés után rögtön látni, hogy nem illeszthetők össze. Az alábbi ábrán egy tipikus feladatot látunk.


Melyik ábra egészíti ki pontosan a bal oldalon látottat?
Megfigyelhető, hogy a bal oldali rajzon egy keskenyebb felső és egy szélesebb alsó bemélyedés látható. Tehát az 1-es és a 3-as megoldások kiesnek, így marad a kettes.
Amikor több alakzatot kell összehasonlítanunk, jó taktika, ha ugyanarról a pontról kiindulva, az első alakzatot összehasonlítjuk a másik féllel és az első eltérésnél - mivel ebben az esetben az adott alakzat már biztos nem passzol - rögtön újra indulunk a következő ábrával. A másik lehetőség, hogy kiválasztunk egy-egy jellemző részletet és azt keressük meg a lehetséges megoldás alakzatokon, ha nem passzol, akkor az adott alakzat már biztos nem lesz megfelelő.

Az alábbi egyszerű feladatokban próbáljuk megkeresni, melyik ábra egészíti ki a bal oldalon láthatót! A helyes válaszért kattintson a "Kérem a megfejtést" gombra.

  




  




  




A feladatokban sokféle alakzat jelenhet meg. A következő feladat, még mindig egyszerű, de már ferde vonalakkal határolt formákat tartalmaz.

  



Másik gyakori feladattípus, amikor egy olyan alakzatot kell keresnünk, amely beilleszthető, egy adott formába. Az ilyen feladatoknál, érdemes "körbejárni" az egyes alakzatokat az első eltérésig, ahol pedig nem találunk az lesz a megfelelő!
  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése