2012. március 1., csütörtök

Verbális intelligencia: szóösszetételek

A verbális intelligencia vizsgálatának egyik tipikus feladata, a részben egyező szóösszetételek képzése. Ilyenkor több szó elé, vagy után kell egy megfelelő szót találnunk, mellyel összeolvasva mindegyik kifejezés értelmes lesz.

Nézzünk egy minta feladatot, mit írhatunk az alábbi szavak elé, hogy értelmes kifejezéseket kapjunk:

BŐR     HÉJ     LÉ     SÁRGA

Ha első ránézésre nem ugrik be a megoldás, akkor érdemes minden szón végigfutni, és elé illeszteni valamit, ami kapásból eszünkbe jut, majd kipróbálni a többin is. Ha az első szónál elfogytak az ötleteink lépjünk tovább a következőre, ne gondolkozzunk hosszasan, mert lehet, hogy ott majd jobb ötletünk támad. Például a BŐR-ről a sertésbőr, vagy marhabőr, esetleg a velúr, vagy a kutyabőr juthat eszünkbe, de ez a többi szó elé nem jó. A HÉJ-hoz a krumplihéj, vagy a szemhéj, ami szintén sikertelen próbálkozás a másik három esetben. A LÉ-hez mindenféle gyümölcsöt próbálgathatunk illeszteni, pl. almalé, citromlé, vagy narancslé. És igen, a narancs simán összekapcsolható a többi szóval is: narancsbőr, narancshéj, narancslé, narancssárga! Tehát a NARANCS biztosan lehet egy jó megoldás. Ritkán, de előfordulhat, hogy több szóval is összekapcsolhatók a felsoroltak:

MUNKÁS     EMBER     LÁNC

Mindhárom szó elé betehetjük a VAS és a HÓ szót is, hogy értelmes kifejezéseket kapjunk, úgy mint VASMUNKÁS - HÓMUNKÁS, VASEMBER - HÓEMBER, VASLÁNC - HÓLÁNC.

Következik néhány megoldandó feladat. A kiegészítésre váró újabb és újabb szavakat a "Kérem a kérdést" gombbal lehet megjeleníteni, a lehetséges választ, pedig a "Megoldás" gomb mutatja meg.






Melyik az a szó amelyet a következő szavak elé írva,
mindegyikkel egy új értelmes kifejezést kapunk?






A következő feladat, csak annyiban tér el az előzőtől, hogy ebben az esetben a szavak után kell beírnunk valamit, amely minden szóval összeolvasható. Íme egy lehetőség:

OK     KERESZT     FA      BÚCSÚ

A megoldás egyik lehetséges menete ugyanaz mint az előbb, csak itt a szavak mögé kell gondolnunk valamit. Nézzük az elsőt: OK, erről hirtelen semmi nem jut az eszünkbe, lépjünk tovább. Jöhet a KERESZT, mint keresztfa, keresztség, keresztapa, keresztút. Menjünk tovább a FA szóra, faág, falevél. Igen, a levél az illeszthető mindegyik esethez: oklevél, keresztlevél, falevél, búcsúlevél. Ez a lehetséges jó megoldás!

Az alábbiakban ilyen típusú feladatokat gyakorolhatunk.





Melyik az a szó amelyet a következő szavak után írva,
mindegyikkel egy új értelmes kifejezést kapunk?






A két fenti probléma összevonásából keletkezik a harmadik kérdéstípus. Két szót láthatunk, amely közé kell egy olyan harmadikat találnunk, ami mindkét szót külön-külön értelmes kifejezéssé egészíti ki. Nézzünk rá egy példát:

FA     -     _______     -     PAPÍR


FA     -     LEVÉL     -     PAPÍR

Ebben az esetben a LEVÉL lesz a jó válasz. A FA és a LEVÉL szavakból a FALEVÉL képezhető, míg a LEVÉL és PAPÍR szavak kiadják a LEVÉLPAPÍR kifejezést. Vagy:

ÉNEKES     -     ________     -     KALITKA

ÉNEKES     -     MADÁR     -     KALITKA

Itt a MADÁR lesz a helyes megfejtés. Tehát: ÉNEKESMADÁR és MADÁRKALITKA a képezhető szavak.

A következőkben ezt a feladattípust gyakorolhatjuk.





Melyik az a szó, amelyet a két szó közé írva
az elsővel és a másodikkal is egy-egy értelmes kifejezést kapunk?






1 megjegyzés: