2012. február 15., szerda

Vizualitás II. megfigyelőképesség: részletek


A Vizualitás I. posztban a vizuális intelligencia vizsgálatánál alkalmazott feladatok közül, a tükrözéses, forgatásos példákat mutattuk be. Azoknál a feladatoknál az ábrák rajzolata minden esetben pontosan egyforma volt. Az intelligencia tesztekben megjelenő másik két dimenziós rajzokat használó vizuális intelligencia feladatcsoportnál, valamilyen apró részletben különböznek egymástól az ábrák. Ezeknél a feladatoknál több ábra közül kell kiválasztanunk egyet, amely nem azonos a többivel. A példák a megfigyelő képességet és a rövidtávú memóriát, illetve a koncentrációs képességet veszik igénybe.
 • Megfigyelőképesség:
  az ábrák részleteinek megkülönböztetése, megfigyelése 
 • Rövidtávú memória:
  az ábrák összehasonlításához emlékeznünk kell egy-egy adott részletre
 • Koncentráció:
  mivel legalább 4-5 alakzatot össze kell hasonlítani egymás után többször, ezért
  erősen koncentrálnunk kell a feladatra 

Nézzük meg az alábbi ábrákat és válasszuk ki, melyik különbözik a többitől. Itt is érdemes jellegzetes részleteket keresni és összehasonlítani azokat olyan ábrákkal, amelyek pozíciója hasonló a választotthoz. Ezen az ábrán egy X alakú és két egymással párhuzamos vonal látható. Ha jobban megnézzük, az ábra közepén két háromszöget vehetünk észre, egy nagyobbat és egy egészen kicsit. Az egyik kör pedig a nagyobb háromszög oldalánál van. 


Bár az egyes alakzatok különböző mértékben el vannak forgatva, a nagyobb háromszöget mindegyiken könnyen megtaláljuk. Végignézve az ábrákat, az 1-es, 2-es és 3-as ábrákon végig ott van  a kör a nagyobb háromszög mellett, a négyes ábrán viszont átkerül a kisebb háromszög felőli oldalra. Az 5-ös ábrán ismét a nagyobb háromszög felől találjuk a kört. Tehát a megoldás a 4-es ábra lesz, mivel az másabb mint a többi.

A következő feladat is hasonló. A lent látható ábrák közül válasszuk ki, melyik különbözik a többitől!
 
  

Válasszuk ki melyik ábra különbözik a többitől!

  


 A következőkben egy kicsit bonyolultabb ábrákkal kell megbirkóznunk, de ha figyelünk a részletekre könnyebben megoldhatjuk a feladatot. Tehát melyik ábra különbözik a többitől?


  


Melyik ábra különbözik a többitől?


  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése