2012. február 9., csütörtök

Vizualitás I. megfigyelőképesség: tükrözés, forgatás


Az iq teszteken belül a vizuális intelligencia mérésére alkalmazott feladatok egyik csoportja a két dimenziós ábrák megfigyelésből és összehasonlításából áll.

A leggyakoribb feladattípusnál több, szinte egyformának látszó ábra közül kell kiválasztani azt, amelyik nem egyforma a többivel. Van, amikor a hagyományos "apró részlet" különbséget kell megkeresnünk, más esetben pedig tükrözik, vagy torzítják az alakzatokat és képzeletben kell átforgatnunk azokat, illetve elképzelni az eredeti körvonalaikat.

Az alábbiakban elforgatott és tükrözött ábrákat használó feladatokat gyakorolhatunk.
Az ilyen feladatok arról ismerhetők fel, hogy  egyszerű, vonalas alakzatokat, vagy karaktereket láthatunk különböző mértékben elforgatva.

A következő példában a K alakzatok közül kell az oda nem illőt kiválasztanunk. Ha mindegyiket alaposan megnézzük, akkor látható, hogy az alakzatok teljesen egyformák, a körvonalaikban és a méretükben nincs szemmel látható különbség. Az egyik ábrát azonban forgatás előtt tükröztük, azaz a megszokotthoz képest fordítva állt és így forgattuk el. Próbáljuk meg képzeletben mindegyik K betűt talpra állítani, így megtalálhatjuk a kakukktojást. Ha van már tippünk, a "Lejátszás" gombbal megnézhetjük, hogy jól gondolkoztunk-e.








A következő feladatban egy "F" alakot változtattunk meg az előzőekhez hasonlóan. Képzeletben azonos pozícióba forgatva az alakokat, próbáljuk megtalálni melyik ábra különbözik a többitől! 


  








Az alábbiakban szintén ez a feladat. Amikor valamilyen absztrakt alakzattal állunk szembe, érdemes megnézni, hogy melyik ábrák hozhatók egymással a legkönnyebben fedésbe. Esetünkben pl. az 5-ös és a 3-as jelű ábra szinte egyformán áll, képzeletben könnyen egymásra illeszthető a 3-as alakzat kissé jobbra forgatásával. Nem sokkal kell többet forgatnunk a 4-es és a 3-as ábráknál sem, tehát az már biztos, hogy a 3-4-5 jelzésű ábrák egyformák. Már csak az 1-es és a 2-es ábrát kell alaposan összehasonlítanunk valamely másikkal! Akkor melyik ábra különbözik a többitől?A jó megfejtést, a gombra kattintva nézhetjük meg.











Melyik ábra különbözik a többitől?












Melyik ábra különbözik a többitől?











 Melyik ábra különbözik a többitől?












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése