2012. február 6., hétfő

Logikai feladatok, ábrák I.


Sok ember, ha meghallja ezt a fogalmat, hogy intelligencia teszt, automatikusan absztrakt ábrák sorozataira gondol. A napjainkban általánosan elfogadott intelligencia elmélet szerint, az intelligencia több faktorból áll össze és ennek csak egy-egy részét képezik az ábrákkal vizsgált vizuális (2D, 3D), és logikai képességek.

Az alábbiakban egyszerű, ábrákon alapuló logikai feladatokkal ismerkedhetünk meg. Ezek szinte minden iq tesztben előfordulnak. Ezeknél a feladatoknál az egyes ábrák rajzolata valamilyen jól meghatározható szabály szerint változik. Az egyik állandó típus a feladatlapokon, amikor egy megkezdett ábrasorozatot kell folytatni.  Ezekben az esetekben alaposan nézzük meg az első ábrát, válasszuk ki valamely jellegzetes alkotóelemét, és kövessük végig, hogyan változik annak helyzete és megjelenése a további ábrákon.

Vizsgáljuk meg az alábbi képeket:
Milyen ábra következhet? Mint látható a négyzeten belül, egy piros pötty van más-más pozícióban. Ha balról jobbra haladva megnézzük az ábrákat, akkor észrevehetjük, hogy a pötty először a jobb felső sarokban, majd a felül  középen, utána pedig a bal sarokban található. Tulajdonképpen az óramutató járásával ellentétesen mozog. A folytatást az alábbi lehetőségek közül választhatjuk ki:

Mint láthattuk a piros pötty jobbról balra mozog, az óramutató járásával ellentétesen. Gondolhatnánk, hogy "visszapattan" és ismét középen jelenik meg, vagy átlépi a keretet a négyszögön kívülre, esetleg "újra indul" a jobb felső sarokból. Mint láthatjuk, ilyen lehetőségek nem állnak rendelkezésünkre a választható ábrák között. Tehát feltételezhetjük, hogy tovább mozog ugyanilyen lépésekkel, ugyanebbe az irányba. Ebből adódóan balról a második ábra tűnik a legmegfelelőbbnek.

A következő feladatok hasonlóan nagyon egyszerűek. Figyeljük meg az ábrák rajzolatának változásait és próbáljuk meghatározni, hogy az alsó sorból milyen alakzat kerülhet a kérdőjel helyére. A helyes választ és a magyarázatot a "Kérem a megfejtést!" gombra kattintva olvashatjuk.





Az alsó sorból milyen alakzat kerülhet a kérdőjel helyére?




Az alsó sorból milyen alakzat kerülhet a kérdőjel helyére?




 Az alsó sorból milyen alakzat kerülhet a kérdőjel helyére?





1 megjegyzés:

  1. Az utolsó feladatban a négyzetek az óramutató járásával ellentétes irányban haladnak. A leírásban azonos irány szerepel.

    VálaszTörlés