2012. január 18., szerda

Anagrammák

A verbális (szóbeli) intelligencia feladatok közt gyakoriak az anagrammák. Az anagramma olyan nyelvi játék, fejtörő, ahol egy adott szó, vagy szöveg betűinek sorrendjét megváltoztatva ismét értelmes szöveget kapunk. Az alábbiakban egy egyszerű anagrammát láthatunk.

  KAPU --  KUPA

Mint látható a KAPU szó betűiből pontosan kirakható a KUPA szó. 
Van olyan, hogy egy szó betűiből akár több másik is összeállítható. 

KERET --  RETEK --  TEKER

A KERET szó betűinek átrendezésével kirakhatók a RETEK és a TEKER szavak is. 

Az anagrammák megfejtéséhez nem lehet univerzális kulcsot adni. Mint minden olyan problémánál amely a nyelvi intelligenciát veszi igénybe, itt is különösen sokat számít a szókincs. A hosszabb, nehezebb anagrammákhoz gyakran adnak segítséget oly módon, hogy utalnak arra a kifejezésre melyet össze kell raknunk.

A kiinduló szöveg
ÉDES KÉK SZER

segítség a megfejtéshez: "szorult helyzet"

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


A következő feladatban egyszerűen megfejthető anagrammákat fogunk látni. Az egyes szavakhoz segítséget is adunk, így még könnyebb rájönni a megoldásra. Jó alkalom, hogy egy kicsit gyakoroljunk, "ráállítsuk" az agyunkat az anagrammák megoldására. Fontos, hogy ne felejtsük el, a betűk tetszés szerint keveredhetnek, tehát egy TY, vagy SZ hang, a megoldásban lehet, hogy önálló T és Y, vagy S és Z lesz, esetleg az Y egy N mellett NY hangot alkothat.

Kiinduló szöveg
LAKÓ

segítség a megfejtéshez:
szénsavas ital

_ _ _ _A következőkben, még mindig egyszerűbb anagrammákat kell megoldanunk, de most segítség nélkül próbálhatjuk meg kitalálni a helyes megfejtést. Ez már jóval nehezebb lesz az előző feladatnál. Ne keseredjünk el, ha nem mindig sikerül, az iq tesztekben szinte minden esetben kapunk segítséget - utalás formájában - az ilyen típusú feladatokhoz.

Kiinduló szöveg
NÁLAM

_ _ _ _ _Az alábbiakban a tesztek szóbeli intelligenciát vizsgáló részeinek megfelelő "erősségű" anagrammákat oldhatunk meg. Ezek hosszabbak, mint az előző két esetben kapott szavak és gyakran több részből állnak. Van viszont hozzájuk egy-egy meghatározás, amely sokat segíthet a megoldásban. Éles iq teszt kitöltésekor nagyjából ilyen feladatokkal találkozhatunk.

Kiinduló szöveg
KÉTES TŐKE

segítség a megfejtéshez:
magyar hegycsúcs

_ _ _ _ _ _ _ _ _Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése