2012. január 30., hétfő

Verbális kakukktojások, kivételek

A verbális intelligencia feladatai között az egyik leggyakoribbak a "kakukktojás" típusú feladatok. Ezeknél a feladványoknál több szó, vagy kifejezés közül kell az oda nem illőt kiválasztani. Ezek a feladatok az általános műveltségre épülnek, megoldásukhoz elengedhetetlen az alapvető tájékozottság, rendszerezőképesség és a lényeglátás. 
Nem kell speciális kérdésekre gondolnunk, elég az általános iskolában szerzett tudásunkra és a mindennapi életben is szükséges ismeretekre alapozni a helyes válaszokhoz. 
Ebből a kérdéstípusból is többféle nehézségű létezik. A legegyszerűbb, amikor valamilyen nagy gyűjtőfogalomhoz tartozó szavakat kell csoportosítanunk.

Melyik szó nem illik a felsoroltak közé? 
BANÁN, NARANCS, KÖRTE, MANDARIN, CITROM 

Látható, hogy a felsorolásban gyümölcsnevek szerepelnek, jórészt Magyarországon nem termő, déligyümölcsök. Kivétel a "körte" amely itthon is terem. Tehát a megfejtés az KÖRTE lesz, hiszen a felsoroltak közül egyedül az nem déligyümölcs. Persze az is lehetne a válasz, hogy a "banán", mert az nem gömbölyded alakú, vagy a "citrom", mert az kimondottan savanyú, de belátható, hogy a termőhely alapján történő csoportosítás inkább mondható elsődlegesnek, mint az alak, vagy az ízvilág szerinti. 
Az ilyen feladatoknál mindig a legjellemzőbb, legerősebbnek mondható tulajdonságokat kell figyelembe venni. Az alábbiakban ilyen egyszerű feladatok megoldásával próbálkozhatunk. Az indításhoz kattintson a "Kérdés" gombra!


Melyik szó nem illik a többi közé?





A nehezebb feladatok megoldásához, már szükségünk lehet földrajzi, irodalmi, művészettörténeti és más egyéb ismeretekre is. Próbáljuk meghatározni a szavak jelentését, majd valamilyen kézenfekvő azonosságot keresni bennük. 

Melyik szó nem illik a felsoroltak közé? 
BEREGSZÁSZ, MUNKÁCS, KOLOZSVÁR, FÜZESABONY, NAGYVÁRAD 

A fenti példában városneveket láthatunk. Minden városnak magyar neve van, de ha belegondolunk ezeknek a városoknak a többsége már nem a mai Magyarország területén található. Kivétel FÜZESABONY, amely ma is Magyarország közigazgatásához tartozik. Tehát a megoldás FÜZESABONY. A következőkben ehhez hasonló nehézségi fokú feladatokat oldhatunk meg.




Melyik szó nem illik a többi közé?





Talán a legnehezebbek azok a feladatok, amelyekben első ránézésre semmilyen összefüggést sem találunk a szavak jelentése között. Ezekben az esetekben nem biztos, hogy a jelentésben kell közös pontot keresnünk, érdemes magukat a szavakat megvizsgálnunk. 

Melyik szó nem illik a felsoroltak közé? 
KOMOR, ORMOK, ROMOK, KOROM, MOROG 

Ha a szavak jelentését nézzük, nincs sok összefüggés az egyes kifejezések között. Az viszont első ránézésre feltűnő, hogy nagyon hasonló hangzásúak, egyformán öt betűsek és szinte ugyanazokból a hangokból állnak. Ha jobban megvizsgáljuk akkor láthatjuk, hogy a KOMOR az ORMOK a ROMOK és a KOROM szavak pontosan ugyanazokból a betűkből állnak, azaz anagrammák. Az anagramma egy értelmes szó betűinek felcserélésével létrehozott másik értelmes kifejezés. (Külön bejegyzésben olvashatunk az anagrammákra épülő feladatokról.) Kivétel a MOROG, ahol a K betűt egy G váltja fel. Tehát a "kakukktojás" a MOROG szó lesz, mert az nem ugyanabból az öt betűből áll mint a többi! Természetesen ennél a nehézségi foknál is vannak olyan feladatok, ahol már meglévő ismereteinket kell használni, csak sokkal árnyaltabban kell csoportosítanunk, rendszereznünk.


Melyik szó nem illik a többi közé?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése